Kaikki ovat kuulleet Intian kastijärjestelmästä ja sen pohjalla tai ulkopuolella olevista ja saastaisina pidetyistä “kastittomista”. Mutta tuo hierarkiahan on jo lopetettu, eikö? Keitä sitten ovat dalitit, ja mitä tekemistä Suomella ja meillä on heidän kanssaan?
Raksirangin kunnassa on NAFANin aloitteesta järjestetty jo kahden vuoden ajan säännölliset maalaismarkkinat, joissa on vilkkaan kaupankäynnin lisäksi myös kulttuuriohjelmaa.
Hankekumppanimme NAFAN nostaa “kehityksestä” puhuttaessa aina esiin kaksi seikkaa, joita ilman mitään merkittävää muutosta ei tapahdu. Yhteisöjen mobilisoimisen ja transformaation.
Nyt Nafanilla ja Pääskyillä on edessä uusi suuri muutoshaaste Terain dalitien parissa.
Sri Lankassa Pääskyt ovat monella tavalla tukemassa ratkaisujen löytämistä ihmisten ja norsujen väliseen syvään konfliktiin. Mikään yksittäinen keino ei riitä, tarvitaan monenlaisia toimenpiteitä yhteiskunnan joka tasolla.
Koska Sri Lankasta on erinomaiset yhteydet Aasiaan, Afrikkaan ja Eurooppaan, se kiinnostaa monia. Suurvallat haluavat sieltä jalansijaa, mikä on yleensä tuhoisaa luonnolle. Tänä vuonna saarivaltio saa uuden työkalun infrastruktuurihankkeiden ympäristövaikutusten arvioimiseksi.
Tänä vuonna Sahara Nepalin hankkeeseemme otetaan mukaan uusi asia: metsänkäyttöryhmät. Yhteismetsät ovat olennainen osa vuoristokylien asukkaiden taloutta.
Perinteinen tietotaito on virallisesti tunnustettava ja hampun viljely laillistettava. Muun muassa näistä asioista keskusteltiin Nafanin marraskuussa 2024 järjestämässä konferenssissa.
Pääskyt tarjosi minulle tilaisuuden kehittää osaamistani harjoittelijana NAFAN-hankkeessa syksyllä 2024. Tehtävänäni on ollut tutustua melkein kuuden vuoden aikana eli vuodesta 2019 alkaen laadittuihin Pääskyjen ja Nafanin hankkeen raportteihin ja laatia niiden perusteella erilaisia tekstejä. Urakka on ollut suuri.
Sri Lankan syyskuussa valitun presidentti Anura Kumara Dissanayaken johtama National People´s Power (NPP) vasemmistokoalitio sai jymyvoiton ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa marraskuussa.
“Maailman verisintä festivaalia” vietetään taas tänä vuonna Pääskyjen uudella toiminta-alueella Barassa, Etelä-Nepalin Terai-tasangolla. Seremonioiden aikana hindujumalatar Gadimalle uhrataan kymmeniä ellei satoja tuhansia eläimiä.