Yli miljoona moottoripyörää Kathmandussa

Koronasuoja vai hengitysoireita?

Siinä missä autot ja bussit juuttuvat infernaalisiin ruuhkiin Kathmandun keskustassa, moottoripyörät pujahtelevat vauhdikkaasti autojen välistä. Moottoripyörien kysyntä Nepalissa räjähti pandemian myötä entisestään, kun koronan uhatessa oma kulkuneuvo tuntui terveysturvallisimmalta välineeltä.

Puolisentoista miljoonan asukkaan Kathmandussa moottoripyöriä on jo yli miljoona.
Ilman laatu on niin huono, että asukkaiden eliniän odote on laskenut ainakin neljä vuotta. Moottoripyörät saastuttavat kymmenen kertaa enemmän kuin bussit ja autot henkeä ja kilometriä kohti.
Myös jätteiden poltto sekä puun poltto lämmityksessä pilaavat ilmaa. Talvella tilanne on pahin, kun saasteet jäävät pyörimään kattilamaiseen Kathmandun laaksoon.

Kathmandu on maailman kuudenneksi saastunein kaupunki, ja saasteet kuumentavat ilmaa. Ne sekä metsäpalot Terailla myös pimentävät taivasta. Maaliskuussa 2022 kaupungissa mitattiin 5 astetta keskimääräistä korkeampia lämpötiloja.
Saasteet koituvat kukkarollekin. Petrolin tuonti on Nepalin ylivoimaisesti suurin menoerä, ja nyt Ukrainan sota entisestään lisää kustannuksia. Valuuttavaranto on nollilla ja talous jyrkästi epätasapainossa. Nepal on luvannut alkaa vähentää petrolin käyttöä tästä vuodesta alkaen ja saavuttaa hiilineutraaliuden vuoteen 2045 mennessä. Tavoite on hyvin haastava.

Sähköntuotannossa Nepalilla on kuitenkin valtava potentiaali. Monsuunikauden suuren virtaaman aikana maa on jo sähkön suhteen omavarainen, mutta kuivalla kaudella joudutaan tuomaan hiilellä tuotettua sähköä Intiasta. Sähköomavaraisuus arvellaan saavutettavan vuoteen 2030 mennessä.
Vesivoima mahdollistaa Nepalin joukkoliikenteen, autojen ja moottoripyörien suurimittaisen sähköistämisen, millä olisi välitön vaikutus ilman laatuun.
Toivoa antaa myös Nepalin metsien tilanne. Glasgow`n ilmastokokouksessa maa lupasi kasvattaa metsäpeittonsa 45 prosenttiin, ja tavoite on jo saavutettu.

Nepalin on määrä nousta keskituloisten maiden joukkoon vuoteen 2026 mennessä. Yksikin iso luonnonkatastrofi voi kuitenkin raunioittaa tämän tavoitteen. Nepalin sisäasiainministeriön mukaan 80 prosentilla maan asukkaista on riski joutua luonnon- tai ilmastosta johtuvien katastrofien uhriksi.

Kaukolännen kylissä, missä monsuunin aiheuttamat maanvyörymät näkyvät pitkin vuotta kuin jättiläisen kynnen raapaisuina kaikkialla vuorilla, kysyimme kylien asukkailta, pelkäävätkö he monsuunisateita. Ke garne? he vastasivat. Minkäs mahtaa?

https://www.nepalitimes.com/banner/breathing-can-kill-you/
https://www.nepalitimes.com/latest/4-months-after-glasgow-nepals-goals-look-iffy/

Teksti: Katri Simonen

Kuva: Stan Slade / Unsplash

Samantyyppiset artikkelit

Suorittamisesta kuuntelemiseen

Pääskyillä on Nepalissa kaksi hanketta, joiden kohderyhmät, -ympäristöt ja useimmat toiminnot ovat hyvin samanlaisia. Käytännön työn painotuksissa ja sen myötä tuloksissa on tullut kuitenkin esiin selviä eroja.

08 marras 2023