Tiikerien vuosi

Tiikerien määrä Nepalissa on lähes kolminkertaistunut parissakymmenessä vuodessa. Kun samaan aikaan ihmistenkin määrä on kasvanut, tiikerin ja ihmisen konfliktit lisääntyvät.

Sata vuotta sitten Aasiassa eli noin 100 000 tiikeriä. 2000-luvun alussa niistä oli tapettu 95 prosenttia.
Vuonna 2010 tusina maata, joissa on tiikereitä, lupasi, että kiinalaiseen tiikerin vuoteen mennessä ne kaksinkertaistavat tiikeripopulaationsa. Helmikuun 1. päivänä tänä vuonna Nepal ainoana tiikerimaana oli saavuttanut ja reilusti ylittänytkin tuon tavoitteen. Kun maassa vuonna 2009 oli 121 keltamustaraidallista kissaeläintä, tiikerin vuonna 2022 määrä on 355.
Useimmat tiikerit elävät Bardian kansallispuistossa Terailla – siellä, missä ennen sijaitsivat Nepalin kuninkaan metsästysmaat. Tiikereitä varten puistoon on luotu lisää ruohomaita ja vesilähteitä, jotta kauriit viihtyisivät paremmin tarjoten näin tiikereille saalista. Myös virtahevot, norsut ja leopardit ovat runsastuneet.
Kaikki metsästys on alueella ehdottomasti kielletty, ja kieltoa valvoo puiston henkilökunnan apuna sotilaita. Partiointia on myös puiston rajavyöhykkeellä, jotta turvataan tiikerien pääsy Intian puoleiselle suojelualueelle.
Turistit ja tiikerit kiittävät.

Mutta 12 kuukauden aikana tiikerit ovat tappaneet 16 ihmistä. Viiden edeltävän vuoden mittaan tiikerien uhrina kuoli yhteensä kymmenen henkeä. Menehtyneet ovat olleet lähinnä paikallisia asukkaita, jotka ovat suojelualueella tai sen rajavyöhykkeellä laiduntaneet karjaansa tai keränneet hedelmiä, sieniä tai polttopuuta. Villieläimiä on myös tullut kyliin. Paikalliset ihmiset ovat tähän saakka suhtautuneet myönteisesti tiikerien suojeluun, mutta uhrien myötä on puhjennut levottomuuksia. 300 ihmistä osoitti kesäkuussa mieltään vaatien hallitukselta suojelua, poltti metsänvartijoiden toimiston ja kivitti paikalle tulleita poliiseja. Poliisi vastasi tulittamalla väkijoukkoa. 18-vuotias Nabina Chaudhary sai surmansa poliisin luodista. Nepalin hallitus on luvannut Nabinan perheelle 13 000 dollaria korvauksia ja patsaan pystyttämisen “marttyyrille”.

Luvassa on myös lisää aitoja villieläinten ja kylien väliin. Perinteisesti Nepalissa tiikeri, joka on tappanut ihmisen, otetaan kiinni. “Ihmissyöjätiikereitä” on nyt telkien takana seitsemän. Konfliktien vähentämiseksi yhteisömetsiin, jotka rajautuvat villieläinpuistoihin, aiotaan raivata lisää ruohikkoja kauriille ja kylien vuohille rakennetaan tukevampia suojia. Tavoitteena on myös kehittää rajaseutujen ihmisille uutta, metsätuotteiden keräilystä riippumatonta toimeentuloa esimerkiksi käsitöistä tai turismista.

Nepal: Return of the tigers brings both joy and fear (BBC News Nepal 29.7.2022)

Tekstin suomennos ja editointi: Katri Simonen

Kuva: Unsplash / Kartik Iyer