Ruokaturvaa ja rahaa

Sahara Nepal -hanke, Bajhang, Mastan maalaiskunta (2021-2023)

RUOKATURVAA JA RAHAA

Sahara Nepalin työntekijät ovat hienosti onnistuneet viemään hankettamme eteenpäin koronapandemiasta huolimatta. Hyödynsaajista ensimmäisinä jo 162 pienviljelijää, joista peräti 80 % naisia, on saanut koulutusta vihannesten ja juuresten viljelystä, ja ensimmäinen sato tomaatteja, kurkkuja, nauriita ja sareptansinappia on jo korjattu. Lähiviikkoina päästään keräämään kaali-, paprika- ja okrasatoa.

Satoa on tullut niin runsaasti, että sitä on riittänyt myyntiinkin: jotkut pienviljelijäperheistä ovat kesän aikana saaneet vihannesten myynnistä jo 5000-30000 rupiaa (noin 35-215 euroa) lisätuloja, millä on iso vaikutus perheiden toimeentuloon kylissä. Hankealueellamme 65 % kotitalouksista joutuu elämään alle 2 eurolla päivässä, mikä on vähän, kun keskimäärin perheisiin kuuluu 6-10 henkeä.

Heinäkuussa on annettu koulutusta myös kolmelle hirssien ja palkokasvien kasvatukseen erikoistuneelle tuottajaryhmälle. Ravitsevia hirssejä ja palkokasveja on toki ennestäänkin viljelty, mutta tehottomasti ja pienellä peltoalalla. Nyt koulutuksessa opittiin tunnistamaan eri kasvitauteja ja -tuholaisia sekä valmistamaan luonnonmukaisia torjunta-aineita.

Elokuun alussa Sahara Nepal järjesti tapaamisen, jossa tuottajaryhmien jäsenet, ostajat ja paikallishallinnon edustajat kokoontuivat keskustelemaan mahdollisuuksista saada maataloustuotteita kunnolla markkinoille. Luonnonmukaisille maataloustuotteille on kysyntää, mutta miten järjestää yhteydet ja tuotteet vuoristokylistä hankalien liikenneyhteyksien päästä taajamien ja kaupunkien markkinoille? Siinä haastetta Sahara Nepalin ratkottavaksi!

Syyskuun aikana tehdään myös perusteellinen paikallisia, maatalous-, metsä- ja käsityötuotteita koskeva markkina-analyysi. Lisäksi suunnitellaan kyläläisten hartaasti toivomaa kastelujärjestelmien rakentamista yhteistyössä paikallishallinnon kanssa.

Teksti: Heli Janhunen

Kuvat: Sahara Nepal

Tue Sahara Nepal -hankettamme tekemällä lahjoitus verkkokaupassamme tai MobilePay -sovelluksella valitsemalla numero 43055. Lahjoitusvarat käytetään 100 %:sti hankkeen hyväksi.

Pääskyjen kerättävä omarahoitusosuus hankkeen kokonaisbudjetista on 16530 euroa. Tekemällä lahjoituksen olet mukana vahvistamassa naisten ja tyttöjen asemaa perheessä ja yhteisössä sekä luomassa uusia toimeentulomahdollisuuksia mm. luonnonmukaisella viljelyllä ja metsätuotteiden jalostamisella sekä markkinointia kehittämällä.

Samantyyppiset artikkelit

Suorittamisesta kuuntelemiseen

Pääskyillä on Nepalissa kaksi hanketta, joiden kohderyhmät, -ympäristöt ja useimmat toiminnot ovat hyvin samanlaisia. Käytännön työn painotuksissa ja sen myötä tuloksissa on tullut kuitenkin esiin selviä eroja.

08 marras 2023