Esiintymiskoulutus muutti aran ihmisen elämän

NAFAN-hankkeen tuloksia:

ESIINTYMISKOULUTUS MUUTTI ARAN IHMISEN ELÄMÄN

“Ennen NAFANiin tuloa tein työtä maanmittaajana ja kotitaloustyöt pitivät minut kiireisenä. Vaikka olen kotoisin Raksirangista, en ollut koskaan käynyt alueen syrjäkylissä eikä minulla ollut juuri tietoa kyläläisten elinoloista ja ihmisten ongelmista. Olin kerran ehdolla kunnanhallitukseen, mutta en tullut valituksi. Tein töitä eri puolilla Nepalia. Olin tuntematon, ja tietämätön kylien ja ulkomaailman tilanteesta ja pelkäsin uusia ihmisiä”, kertoo Ram Sharna Dong, NAFANin yhteisökoordinaattori.

”Liityttyäni NAFANiin olen oppinut paljon uutta ja elämäni on muuttunut. Ennen epäröin ilmaista mielipiteitäni, koska pelkäsin kielteistä palautetta ja torjutuksi tulemista. Sitten sain NAFANilta mm. esiintymiskoulutusta, joka antoi itsevarmuutta. Nykyään tutustun helposti ihmisiin enkä arastele keskustella hankekylien kehittämisestä viranomaistenkin kanssa. Nautin työstäni yhteisökoordinaattorina ja NAFANin hyvän toiminnan ansiosta ihmiset luottavat minuun. Oman kyläni asukkaiden ehdotuksesta asetuin ehdolle ja tulin valituksi koululautakunnan puheenjohtajaksi.”

Ram Sharna Dong kuvassa vasemmalla.

”NAFAN tekee työtä paikallisten ihmisten hyvinvoinnin puolesta ja työstäni on tullut tärkeä osa identiteettiäni. Hankkeessa on vahvistettu kyläläisten osaamista, tietoja ja taitoja monin eri tavoin. Naisten johtajuuskoulutusten myötä myös naiset ovat rohkaistuneet esittämään mielipiteitään kokouksissa, ja naisia on myös noussut osuuskuntien johtoon.”

”Hankkeen vaikuttavuuden lisäämiseksi meidän tulee tehdä jatkuvasti töitä paikallishallinnon ja paikallisten yhteisöryhmien kanssa. Meidän pitää myös pyrkiä tavoittamaan entistä enemmän ihmisiä, jotta voimme parantaa useampien ihmisten toimeentulomahdollisuuksia.”

Hanketyön ohella Ram Sharna Dong kasvattaa vuohia ja kanoja. Hänellä on tällä hetkellä 35 vuohta ja 10 kanaa. Kanoja kasvatetaan perheen omaan käyttöön, vuohia myös myyntiin. Viime vuonna Ram Sharna tienasi 120000 rupiaa (n. 860 €) myymällä kymmenen vuohta.

Suurimmiksi haasteiksi hankkeen aikana Ram Sharna mainitsee koronapandemian vuoksi julistetut, useita kuukausia kestäneet sulut sekä monsuunikaudet. Hankkeen alkuvaiheessa hän olisi toivonut enemmän tukea paikallishallinnolta ja kyläläisiltä. Erityisesti metsänkäyttöryhmiä oli vaikea motivoida mukaan toimintoihin. Monsuunikaudella puolestaan kulkuyhteydet olivat usein kokonaan poikki osaan hankekylistä.

Teksti: Roshan Chikanbanjar / NAFAN

Editointi ja suomennos: Heli Janhunen ja Katri Simonen

Kuvat: NAFAN

Tue NAFAN-hankettamme tekemällä lahjoitus verkkokaupassamme tai MobilePay -sovelluksella valitsemalla numero 35120. Lahjoitusvarat käytetään 100 %:sti hankkeen hyväksi.

Samantyyppiset artikkelit

Suorittamisesta kuuntelemiseen

Pääskyillä on Nepalissa kaksi hanketta, joiden kohderyhmät, -ympäristöt ja useimmat toiminnot ovat hyvin samanlaisia. Käytännön työn painotuksissa ja sen myötä tuloksissa on tullut kuitenkin esiin selviä eroja.

08 marras 2023