Epämuodikkaat elefantit

Norsujen sukupuoliroolit eivät huoju

Urosnorsut ovat yksinäisiä ja aggressiivisia, naaraat sosiaalisia ja hoivaavia.

Aikuiset norsu-urokset elävät elämänsä enimmäkseen yksin ja välillä pienissä nuorten ja vanhempien poikamiesten ryhmissä. Kiima-aikana uros liikkuu yksin pitkiä matkoja sopivaa naarasta etsien. Sen testosteronipitoisuudet ovat huipussaan, ja urokset ottavat suuria riskejä öisin liikkuessaan ja ruokaa etsiessään.
Yksin vaeltavia norsuja on syytä varoa.
Tämä tuli selvästi esiin kerran CEJ:n autolla iltahämärissä ajaessamme. Tien penkalla oli suuri norsu. Kuljettajamme pysäytti auton välittömästi ja alkoi peruuttaa. Vasta kun norsu vetäytyi metsään, matkaa jatkettiin.
CEJ on teettänyt kylttejä ja somepostauksia, joissa vakavasti varoitetaan ihmisiä ruokkimasta norsuja. Seuraukset voivat olla kohtalokkaat. Ruokkiminen totuttaa norsut lähestymään ihmisiä ja yhdistämään ruuan saamisen ihmisten läsnäoloon. Sri Lankassa nälkäiset norsut tappoivat viime vuonna 140 ihmistä.
Ihmisten toiminta myös lisää norsujen aggressiivisuutta. Norsujen luonnollinen liikkuminen on voimakkaasti rajoitettua, niiden perinteisille reiteille asetellaan nauloja, ansoja ja räjähteitä, kylien liepeiltä niitä hätistellään pois raketeilla, voimakkailla valoilla ja äänillä ja ylisuurilla sähköiskuilla, “normaaleista” sähköaidoista puhumattakaan.
Norsut, joilla on erittäin tarkka ja kilometrien päähän ulottuva kuulo, joutuvat nykyään elämään myös jatkuvassa melustressissä. 

Paljon viljelyksille ja rakennuksille vahinkoa aiheuttaneita ns. ongelmanorsuja on siirretty kaukaisille alueille ja muun muassa näin yritetty ratkaista ihmisten ja villinorsujen välistä konfliktia (HEC, Human Elephant Conflict). Operaatiot ovat olleet vaikeita, vaarallisia ja kalliita vaatiessaan paljon henkilökuntaa ja kalustoa. Tajuton raskas eläin on tarkkuutta vaativan tainnuttamisen jälkeen pystyttävä nopeasti siirtämään kuljetusautoon ja ajettava kovaa vauhtia sopivaksi katsotulle alueelle, lääkärin valvonnassa. Kun eläin sitten herää, se on heti päästettävä irti ja autosta ulos.
On kuitenkin osoittautunut, että operaatio on norsuille lähes kidutusta. Lisäksi norsut uhmaavat – usein henkensä kaupalla –  kaikkia välimatkoja ja esteitä, ja ennemmin tai myöhemmin ne ilmestyvät takaisin omille mailleen. 
Enää norsujen siirtoja ei tehdä.

NAARASNORSUJEN YHTEISÄITIYS

Naaraat elävät matriarkaattisessa laumassa, jonka jäsenet ovat sukua keskenään ja jota johtaa vanhin ja suurin naarasnorsu. Kaikki lauman jäsenet osallistuvat tehtävistä tärkeimpään eli poikasten hoivaamiseen. Äitinorsut eivät uuvu ja turhaudu kun myös sisaret, tädit, isoäidit ja isotädit pitävät pienistä hyvää huolta. 
Poikasia syntyy harvoin, noin viiden vuoden välein, ja yleensä vain yksi. Raskaus kestää melkein kaksi vuotta ja imetyskin pari vuotta, ja siihen voivat osallistua muutkin “äidit” (allomothers). 
Pikkunorsut, jotka ovat kaikkien silmäterä, saavat hyvän elämänalun.
Poika-norsut lähtevät naaraiden hoivista vasta noin 15-vuotiaina.
Norsut voivat elää jopa 70-vuotiaiksi.
Naarasnorsut karttavat riskien ottamista eivätkä hevin tunkeudu kyliin.

Norsut ovat tunnetusti erittäin älykkäitä ja empaattisia eläimiä ja ne auttavat ja lohduttavat toisiaan kärsällään sivellen. Niillä on erinomainen muisti, ne kutsuvat toisiaan ikään kuin omilla nimillä, ja kun kaksi sukulaislaumaa kohtaa, ne selvästi iloitsevat tapaamisesta. Kun norsu kuolee, toiset kokoontuvat sen ympärille ja voivat paikallaan seisten surra kuollutta toveriaan monta päivää.

Viime vuonna Sri Lankassa kuoli ennätysmäärä, 440 norsua, ja niistä suurin osa ihmisen toiminnan seurauksena. HEC-tilanne on Sri Lankan suurin ja monimutkaisin ympäristöongelma.
Loppuvuodesta Colombossa julkistetaan CEJ:n laatima uusi kansallinen norsuohjelma, jonka toivotaan antavan keinoja kärjistyneen tilanteen ratkaisemiseksi. 

Teksti: Katri Simonen

Kuvat: EP Kuravidanage


Vastineeksi ulkoministeriön tuelle Pääskyjen on kerättävä CEJ-hankkeelle tänä vuonna vielä 2816 €. Tule mukaan ratkaisemaan konfliktia, jonka osapuolina on 6000 villinorsua ja 22 miljoonaa ihmistä Sri Lankassa. Tee lahjoitus verkkokaupassamme.
Vaihtoehtoisesti voit tehdä tilisiirron: FI06 5780 0720 2384 06, viite: 37510
Lahjoitusvarat käytetään sataprosenttisesti hankkeen hyväksi. 

Samantyyppiset artikkelit