Pääskyjen ensi vuonna alkava hanke
Pääskyt saivat ulkoministeriöltä rahoituksen uuteen hankkeeseen neljäksi vuodeksi 2025-2028. Kohderyhmänä on dalittien väestöryhmä Baran piirikunnassa, Nepalin eteläisellä tasankoalueella.
Pitkään suunnitellussa hankkeessa tuetaan noin 300 dalit-perhettä 15 kylässä Jitpur Simaran kunnassa. Keskeistä on dalittien voimaantuminen, siltojen rakentaminen muihin väestöryhmiin sekä mahdollisuus maataloustuotantoon nykyään vajaakäytössä olevilla valtion mailla sekä osallistuminen yhteismetsäryhmiin.
Hyödynsaajia ovat perheiden ja etenkin naisten ja vammaisten lisäksi paikalliset kunnat ja viranomaiset.
Hankkeen paikallinen toteuttaja on Pääskyjen tuttu yhteistyökumppani NAFAN. Hankkeessa tehdään tiivistä yhteistyötä myös Barassa toimivan Dalit Welfare Society -järjestön kanssa.
Kaikissa toiminnoissa hyödynnetään kokemuksia, joita NAFANin johdolla on saatu kuuden vuoden aikana chepang-alkuperäiskansan parissa toteutetussa hankkeessa Raksirangissa.
Teksti: Raimo Lilja
Kuva: NAFAN
Laadulliset kriteerit ratkaisivat
Kaikkia kehitysyhteistyövaroja ei tänä vuonna jaettu
Tukea saavien järjestöjen määrä väheni jälleen. Pääskyjen uusi dalit-hanke erottui valtavirrasta.
Ulkoministeriö myönsi tänä vuonna lähes 20 miljoonaa euroa – 19,4 miljoonaa euroa – kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyöhankkeisiin vuosille 2025-2028. Lähes kuusi miljoonaa euroa jäi jakamatta. Tukea myönnettiin 22 järjestölle 38 hankkeeseen.
Suosituimmat kohdemaat olivat Tansania, Kenia, Etiopia, Nepal ja Uganda.
Koulutus sekä naisten ja tyttöjen aseman ja oikeuksien vahvistaminen korostuivat. Erilaisten palvelujen tuottaminen oli näkyvästi esillä; sen sijaan vaikuttamistyötä oli yllättäen melko vähän. Pääskyjen ja NAFANin uusi dalit-hanke erottuu siis valtavirrasta: siinä, kuten NAFANin työssä muutenkin, vaikuttaminen on keskiössä. Tietoisuuden lisääminen, kapasiteetin vahvistaminen ja yhteisöjen voimaannuttaminen on aina ollut Pääskyjen hanketyön ydintä. Palvelujen tuottamisen sen sijaan näemme ensisijaisesti valtion, ei kansalaisjärjestöjen tehtävänä.
Kiinnostavaa oli nähdä, että tällä hakukierroksella rahoitusta myönnettiin köyhimpien maiden lisäksi myös mm. Intiaan, Libanoniin ja Ukrainaan. Saimme kuulla, että hanketukipäätöksiä tehtäessä laadulliset kriteerit ratkaisivat, ja tällä UM perusteli myös myönnettyjen valtionavustusten kokonaissummaa, joka oli lähes 6 miljoonaa alle hakukierrokselle suunnitellun 25 miljoonan euron määrärahan. Harmillisesti Pääskyillä ei ollut tälle kierrokselle tarjolla enempää kuin yksi hankehakemus. Siispä suuntaammekin katseemme jo seuraavalle hakukierrokselle ja pohdimme jopa mahdollisuuksia laajentaa maantieteellistä fokustamme Etelä-Aasian ulkopuolelle. Uusien potentiaalisten kumppanijärjestöjen ja kohdemaiden kartoittaminen on jo käynnissä.
AMMATTIMAISUUS LÄHES VÄLTTÄMÄTÖNTÄ
Keskustelua herätti kehitysyhteistyön jo pidemmän aikaa jatkunut siirtymä ruohonjuuritason kansalaisaktivismista koulutetuille kehitysammattilaisille. Hankkeiden koon kasvaminen yhdessä alati kovenevien laatu- ja tuloksellisuusvaatimusten kanssa on jo johtanut siihen, että valtaosa hanketukea saavista organisaatioista on ammattimaisia kehitysyhteistyöjärjestöjä. Pienet vapaaehtoisvoimin toimivat yhdistykset jäävät tässä kilpailussa väistämättä alakynteen. Kuvaavaa on, että vielä neljä vuotta sitten hanketukea haki 65 järjestöä, vuonna 2022 43 järjestöä ja tänä vuonna enää 35 järjestöä. Näistä hanketukea myönnettiin vuonna 2020 37 järjestölle, vuonna 2022 31 järjestölle ja tänä vuonna enää 22 järjestölle. Me Pääskyt voimme olla ylpeitä siitä, että meidät nähdään pienuudestamme huolimatta vakiintuneena, luotettavana ja laadukkaana kehitysyhteistyötoimijana.
Hankkeiden ja hankebudjettien kasvaessa nousee keskeiseksi kysymykseksi myös pienten järjestöjen kapasiteetti kerätä vaadittu 15 %:n omarahoitusosuus. Vaikka puolet tästä on mahdollista kattaa vapaaehtoistyöllä, jää hanketta kohden silti kerättäväksi vuosittain tuhansien eurojen suuruinen rahapotti. Näin ollen ei ole yllättävää, että tällä hakukierroksella peräti 41 % haetusta rahoituksesta tuli seurakuntiin sidoksissa olevilta järjestöiltä. Vastaava trendi on ollut nähtävissä myös suurten ohjelmatukijärjestöjen puolella.
Pääskyjen toiminnanjohtaja osallistui Fingon ja ulkoministeriön kansalaisyhteiskuntayksikön yhteiseen hanketuen hakukierroksen purkutilaisuuteen 26. syyskuuta. Tilaisuudessa oli Fingon ja UM:n virkamiesten lisäksi läsnä joukko pieniä ja keskisuuria kehitysyhteistyöjärjestöjä sekä muutama ohjelmatukijärjestö.
Teksti: Heli Janhunen
Auta meitä keräämään kasaan hankkeidemme vaadittu omarahoitusosuus osallistumalla Pääskyt60-juhlakeräykseen verkkokaupassamme tai tilisiirtona (FI06 5780 0720 2384 06, viesti: Pääskyt60).
Ohjaamme keräystuoton lyhentämättömänä Nepalin ja Sri Lankan hankkeillemme. Kiitos tuestasi!