Nuoret ja ujotkin uskaltavat

Capacity building on onnistunut

Hankematkalla Makwanpurissa 2/2

Devitarin jälkeen olemme käyneet useissa kylissä, seuranneet Nafan-hankkeen käytännön toteutusta ja kuunnelleet ihmisten huolia ja toiveita.
Chiuri Youth Club -ryhmän tapaaminen oli ilahduttava. Nuoret kertoivat ensi vuoden toimintasuunnitelmastaan, jonka laatimiseen he olivat saaneet tukea Nafanilta. Suunnitelmaan sisältyi niin chiuri-puusta saatavat tuotteet, chepangien kielen säilyttäminen kuin sanitaatio- ja vesikehittämishankkeetkin. Nuoret myös opettelevat Nafanin ohjauksessa hakemaan kunnalta taloudellista tukea.
Tämä on juuri sitä capasity buildingiä, josta kehitysyhteistyössä puhutaan. Emme anna kalaa, vaan opetamme kalastamaan.

Seuraavana päivänä matkasimme Chainpuriin tapaamaan kunnanjohtajaa ja kunnanhallituksen jäseniä, jotka ovat aktiivisesti mukana toteuttamassa hankkeen toimenpiteitä. Kunta oli tehnyt kolmessa kylässä neliportaisen köyhyysluokituksen. Esimerkiksi yhdessä kylässä 94 kotitaloudesta ”erittäin köyhiä” kotitalouksia oli 34 ja ”köyhiä” 36. Jatkossa kunta sekä Nafan kohdentavat resursseja kaikkein köyhimpien perheiden auttamiseen. Kunnantalolta jatkoimme matkaa moottoririksalla pitkin tietä, jota vain hyvällä tahdolla saattoi kutsua tieksi. Lopulta se muuttui poluksi. Hetken kuluttua alkoi kuulua rummusta ja voimakasta laulua. Saavuimme kirkkoon, jossa pidettiin naisjohtajuuskoulutusta. Tilaisuus oli Nafanin ensimmäinen toimi tässä wardissa ja osoittautui menestykseksi. Oli arvioitu, että paikalle tulisi noin 30 osallistujaa, mutta heitä oli yli 70. Nafanin puheenjohtaja ja perustaja tempaistiin tanssimaan, ja pian jäykät suomalaisetkin yrittivät leikkiä notkeaa tanssijaa.

Tilaisuus oli upeaa seurattavaa, koska Nafanin kouluttajat osasivat työnsä: He saivat ujot naiset osallistumaan ja esittämään mielipiteitään. Koulutus jatkuu vielä useita kertoja. Toivottavasti naisten joukosta löytyy niitä, jotka haluavat lähteä ajamaan naisten ja koko alueen etuja erilaisiin toimielimiin tai politiikkaan.

Marianne-karkkeja jaettiin osallistujille. Yhtä pussia ei saatu millään auki. Ei hätää, yksi naisista otti sievästä kangaskassistaan khukurin. Pieni sipaisu pussin kylkeen ja jakelu saatiin uudelleen käyntiin. Khukuri on perinteinen käyrä veitsi. Se muistuttaa suomalaista sirppiä, mutta terä on leveämpi ja lyhyempi. Khukuri-veistä käytetään lehdeksien eli karjan rehun keräämisessä.

Sitten palattiin Manahariin. Siellä kävimme vielä Nafanin kanssa läpi asioita ja tehtäviä, jotka odottavat kahta suomalaista opiskelijaa, jotka keväällä tulevat Nafaniin suorittamaan harjoitteluaan.

Terveisin Marianne ja Raimo

Teksti ja kuvat: Marianne ja Raimo Lilja

Marianne ja Raimo olivat NAFAN-hankkeen seurantamatkalla Raksirangissa 1.-10.11.2022.

NAFANin työtä chepangien toimeentulon parantamiseksi voit tukea tekemällä lahjoituksen verkkokaupassamme. Lahjoitusvarat käytetään 100 %:sti hankkeen hyväksi.

Samantyyppiset artikkelit

Daliteillakin on omat kastittomansa

Hankekumppanimme NAFAN nostaa “kehityksestä” puhuttaessa aina esiin kaksi seikkaa, joita ilman mitään merkittävää muutosta ei tapahdu. Yhteisöjen mobilisoimisen ja transformaation.
Nyt Nafanilla ja Pääskyillä on edessä uusi suuri muutoshaaste Terain dalitien parissa.

14 maalis 2025