Jumalatar leppyy lihasta

Kasvissyönti ei pelasta eläimiä Barassa

“Maailman verisintä festivaalia” vietetään taas tänä vuonna Pääskyjen uudella toiminta-alueella Barassa, Etelä-Nepalin Terai-tasangolla. Seremonioiden aikana hindujumalatar Gadimalle uhrataan kymmeniä ellei satoja tuhansia eläimiä.

Festivaali järjestetään joka viides vuosi. Viime kerralla, vuonna 2019, jumalattaren kunniaksi tapettiin noin 250 000 eläintä, kahdensadan teurastajan voimin, arvioi eläinoikeusjärjestö Humane Society International. HSI:n mukaan vuonna 2014 määrä oli sama. Sitä edellisellä kerralla, vuonna 2009, tapettiin jopa puoli miljoonaa rottaa, kyyhkystä, kanaa, sikaa, vuohta ja vesipuhvelia. 
Legendan mukaan uhraukset saivat alkunsa 250 vuotta sitten, kun mahtava ja kauhistuttava Gadhimal-jumalatar – Durga-jumalattaren paikallinen versio –  ilmestyi vankilassa viruneelle Bhagwan Chowdharylle.  Tämä perusti Gadhimaille omistetun temppelin Baran piirikunnan Bariypurin kylään, lähelle nykyistä Intian rajaa.
Uhrien uskotaan lepyttävän jumalatarta ja suovan palvojilleen hyvää satoa ja hedelmällisyyttä.

Eläinoikeusaktivistit ovat jo pitkään tuominneet eläinten massateurastukset ja vedonneet oikeuteen niin Nepalissa kuin Intiassakin. 
Vuonna 2016 Nepalin Korkein oikeus määräsi hallituksen toimimaan teurastusten vähentämiseksi, mutta viranomaiset “eivät ole halunneet loukata uskonnollisia tunteita”. Intian Korkein oikeus kielsi uhrieläinten salakuljetuksen Intiasta Nepaliin vuonna 2014. 

Gadhimai Mela 2081/2024 (Nepalissa on eri ajanlasku) järjestetään tänä vuonna 2.-11. joulukuuta. On arveltu, että tietoisuustyön tuloksena eläinuhrien määrä olisi nyt huomattavasti pienempi kuin aikaisemmin.

https://time.com/7200252/gadhimai-festival-hindu-temple-animal-sacrifice-nepal-india-courts-activists/
https://nepaupdates.com/gadhimai-festival-returns-in-2081-2024-mass-sacrifices-revive-a-5-year-old-tradition/
https://nepalitimes.com/opinion/borderlines/gadimai-again
https://edition.cnn.com/2024/12/09/asia/nepal-animal-slaughter-festival-hnk-intl/index.html
 

Teksti: Katri Simonen

Kuva: Freddy/Pixabay