Strategia
VISIO
Oikeudenmukaisempi maailma, jossa kaikilla on mahdollisuus kestävään toimeentuloon ja ihmiset elävät toisiaan ja ympäristöään kunnioittaen.
MISSIO
Toteutamme kehitysyhteistyöhankkeita ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävän kehityksen puolesta yhdessä paikallisten kumppanijärjestöjemme kanssa. Lisäksi olemme mukana vaikuttamassa Suomessa visiomme mukaisen kehityspolitiikan edistämiseksi.
TAVOITTEET
Teemme työtä paikallisten kumppanijärjestöjemme kanssa sen puolesta, että köyhien ja/tai syrjäytettyjen yhteisöjen jäsenten ihmisoikeudet toteutuvat ja heidän toimeentulomahdollisuutensa paranevat.
TOIMINTAMME EDISTÄÄ SEURAAVIA ARVOJA:
Kestävä toimeentulo
Tähtäämme paikallisyhteisöjen toimeentulon turvaamiseen ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävällä tavalla. Tarjoamme tietoa ja koulutusta, tuemme paikallisia elinkeinoja ja vahvistamme ruokaturvaa.
Tasa-arvo
Oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo ovat järjestömme tärkeimpiä arvoja. Edistämme etenkin naisten, vammaisten ja vähemmistöryhmien järjestäytymistä ja voimaantumista.
Ympäristökestävyys
Ympäristö- ja ilmastokestävyys on kestävän toimeentulon perusta ja edellytys. Tuemme hankkeita, joissa luonnon ekosysteemipalvelujen säilyminen ja ihmisten elämänlaadun paraneminen etenevät rinnakkain. Tavoitteena on paitsi yksittäisten hyödynsaajien, myös koko yhteisön ja paikallishallinnon aktivoiminen ympäristön ja luonnon arvon syvälliseen ymmärtämiseen ja vaalimiseen.
TOIMINTAPERIAATTEEMME:
Pitkäjänteinen ja vaikuttava kumppanuus – Toimimme mahdollisimman pitkäjänteisesti samoissa maissa ja samojen kumppanien kanssa, koska todellinen kehitys vaatii aikaa ja sitoutumista. Yli 60 vuotta olemme toimineet Perussa ja yli 50 vuotta Etelä-Aasiassa.
Haemme kumppaneita, jotka ovat sitoutuneet tasa-arvon, köyhyyden vähentämisen ja ympäristön vaalimisen arvoihin. Suosimme kansalaisjärjestöjä, jotka pyrkivät vahvistamaan kohderyhmien yhteisöllisyyttä, solidaarisuutta heikompiosaisia kohtaan ja aktiivista osallistumista itseään koskevaan päätöksentekoon.
Pitkäjänteisyyden rinnalla voimme myös toimia ennakkoluulottomasti ja olla avoimia yllättävienkin uusien avausten suhteen.
Paikallinen omistajuus – Toimimme aina paikallisten kumppaneiden aloitteista ja heidän kanssaan. Kansalaisjärjestökumppaniemme lisäksi teemme tiivistä yhteistyötä toiminta-alueemme paikallishallinnon kanssa. Tavoitteena on, että yhteistyön mittaan oikeuksistaan ja mahdollisuuksistaan tietoisiksi tulleet ja koulutusta saaneet ihmiset oppivat itse vaatimaan oikeuksiaan ja että kunta/hallinto jatkaa projektin aikana luotuja tarpeellisiksi havaittuja palveluja ja käytäntöjä. Tuemme myös kansalaisjärjestöjen aloitteita maansa ihmisoikeuksien ja ekologisen tilan parantamiseksi.
Molemminpuolinen oppiminen – Emme kuvittele tietävämme paikallisia ihmisiä paremmin, mikä on tärkeää ja mahdollista heidän elämässään. Uskomme avoimeen vuoropuheluun, jossa oppiminen ja ideoiminen on molemminpuolista. Suhtaudumme kunnioittavasti hyödynsaajayhteisöjen kulttuuriin ja uskontoon. Läheinen yhteydenpito on olennaista, samoin kumppanijärjestöjemme kapasiteetin vahvistaminen.
TOIMINNAN ORGANISOINTI JA RESURSSIT:
Tavoitteenamme on taata järjestömme mahdollisuudet edistää arvojemme ja tavoitteidemme mukaista toimintaa myös tulevaisuudessa. Tämä edellyttää pitkäjänteistä työtä hankerahoituksen turvaamiseksi ja läpinäkyvää ja vastuullista toiminnan ja talouden seurantaa.
Kuulumme kansainväliseen poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumattomaan Emmaus-liikkeeseen ja toiminnanjohtajaa lukuun ottamatta työskentelemme vapaaehtoisvoimin. Pyrimme luomaan vilkkaan vapaaehtoistoimijoiden verkoston tarjoamalla matalalla kynnyksellä mahdollisuuksia päästä tekemään konkreettista kehitysyhteistyötä. Tarjoamme myös harjoittelumahdollisuuksia ja projektiaiheita opiskelijoille.
Yhdistys- ja hankehallinnosta vastaa ammattitaitoinen toiminnanjohtaja ja hallituksella on vastuu toiminnan suuntaamisesta, uusien kumppanien valinnasta, vapaaehtoisten rekrytoinnista, varainhankinnasta ja viestinnästä.
Kehitysyhteistyötoimintaamme varten olemme hakeneet ja saaneet ulkoministeriön hanketukea. Olemme kiinnostuneita myös yhteishankkeista muiden suomalaisten järjestöjen kanssa.
Pääosa rahoituksestamme tulee verovaroista, mikä tekee meidät vastuuvelvollisiksi kaikkia suomalaisia kohtaan. Omarahoituksemme tukipilareita ovat muut suomalaiset Emmaus-ryhmät. Keräämme varoja myös myymällä hankemaistamme tuotuja käsitöitä ja vastaanottamalla lahjoituksia.
Pääskyt on Suomen ensimmäisiä kehitysyhteistyöjärjestöjä ja tehnyt kehitysyhteistyötä jo yli 60 vuotta. Olemme pystyneet muuntautumaan ja selviytymään läpi kehitysyhteistyöpolitiikan muutosten ja selviydymme tästedeskin.