Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Historia

Kehitysmaayhdistys Pääskyt rekisteröitiin elämään 4.12.1964. Ensimmäiseksi toiminta suuntautui Peruun. Pääkaupunkiin Limaan lähetettiin vapaaehtoisia työskentelemään Perun Emmaukseen kuuluvan Cuna Nazarethin säätiön päiväkoteihin. Cuna Nazarethia alettiin myös tukea taloudellisesti. Yhteistyösuhde on jatkunut vuodesta 1964 lähtien katkematta.

Pääskyjen tuki Intiaan alkoi 1967, ja myös Intiaan lähetettiin vapaaehtoisia. Pitkäaikaiseksi kumppaniksi valikoitui vuonna 1983 kyläkehitysjärjestö VCDS Tamil Nadun osavaltiosta, läheltä Chennaita. Vuosina 1987–1999 Pääskyt myös tuki Biharissa adivasialueella sijaitsevaa kyläkehitys- ja koulutuskeskus Jagriti Viharaa.

VCDS-järjestöä tuettiin vuoteen 2006 saakka muun muassa kastittomien eli dalit-työläisten ja naisten organisoimisessa, kastittomien lasten epävirallisten koulujen perustamisessa, ihmisoikeustyössä, tulonhankintakeinojen luomisessa sekä naisten voimaannuttamiseen ja poliittisen ja ympäristötietoisuuden luomiseen tähtäävässä työssä. Vuosina 1998–2006 Pääskyt keskitti VCDS-tukensa luonnonmukaisen viljelyn menetelmien käyttöönoton edistämiseen.

Vuonna 2005 Pääskyt ja VCDS saivat presidentti Tarja Halosen myöntämän Kumppanuus-palkinnon, joka on Kepan myöntämä palkinto parhaalle järjestöjen kehitysyhteistyöhankkeelle.

Perussa yhteistyökumppanimme oli vuodesta 2005 alkaen kansainvälinen, soveltavan teknologian edistämiseen keskittynyt ITDG-järjestö. Hanke keskittyi intiaaniyhteisöjen toimeentulon ja ruokaturvan parantamiseen kehittämällä Andien alkuperäiskasvien luonnonmukaista viljelyä, jatkojalostusta ja tuotteiden markkinointia.

Vuonna 2010 alkoi Intiassa, Gujaratin ja Rajasthanin osavaltioissa, yhteistyö SEWA-järjestön kanssa. Kolmivuotisessa hankkeessa pyrittiin parantamaan pääasiassa maanviljelystä ja karjanhoidosta elantonsa saavien adivasi- ja kastittomien naisten toimeentuloa kahden piirikunnan alueella Gujaratin ja Rajasthanin osavaltioissa.

Vuonna 2012 pitkä yhteistyömme Cuna Nazarethin kanssa sai uusia muotoja. Aloitimme yhdessä kolmen suomalaisen Emmaus-ryhmän kanssa kierrätyskeskus- eli traperiahankkeen. Liman Pachacamacin alueelle on rakennettu varastointi-, kunnostus- ja myyntitilat ja paikallisia työttömiä aikuisia on koulutettu kierrätyksen ammattilaisiksi. Pitkän tähtäyksen tavoitteena on tulojen tuottaminen Cunan päiväkodille.

Vuoden 2014 alussa päättyi kahdeksanvuotinen hankkeemme Andeilla, Cuscon alueen Sicuanin kaupungissa. Vuosien mittaan olemme yhteistyössä Soluciones Practicas –järjestön (entinen ITDG) kanssa kouluttaneet alueen ketsuaintiaaneja  luomuviljelyn taitoihin, rakennuttaneet viljojen prosessointilaitoksen sekä kouluttaneet Ccayccon osuuskunnan jäseniä viljatuotteiden markkinoinnissa ja laitoksen hallinnoimisessa.

Intiassa ensimmäinen hankkeemme itsetyöllistyneiden naisten järjestön eli SEWAn kanssa päättyi vuonna 2014. Joulukuussa saimme ulkoministeriön rahoituspäätöksen kolmevuotiselle jatkohankkeelle, jossa keskitytään erityisesti nuorten naisten voimaannuttamiseen ja toimeentulomahdollisuuksien parantamiseen. Hanke alkoi helmikuussa 2015.