Pääskyt ovat osa kansainvälistä Emmaus-liikettä.” Mitä ihmeen liikettä – jotain kirpputorijuttua?
Pääskyjen pikkiriikkinen kotipesä on aina ollut Emmauksen kirpputorilla, nykyään Helsingin Vallilassa. Lähettyvillä ja vähän joka paikassa on second hand -liikkeitä, tuntuu että entistäkin enemmän.
Erottuvatko Emmauksen kirpputorit mitenkään lukuisista muista käytettyjen tavaroiden myymälöistä?
“Haluaisimme erottautua. Olemme työyhteisö, emme vain kauppa joka yrittää tehdä mahdollisimman paljon rahaa itselleen tai jotta voimme tukea muita. Raha ei ole meille pääasia. Olemme vapaaehtoisten yhteisö”, sanoo Helka Ahava Vallilan Emmauksesta.
Helkan mukaan lahjoittajat, vapaaehtoiset, työntekijät, asiakkaat ja ne, joita tuetaan, muodostavat kaikki yhdessä solidaarisuuden ketjun.
“Ihmiset, jotka saavat apua vaikeassa elämäntilanteessaan, voimaantuvat ja voivat sitten auttaa myös muita. Emme ole hyväntekijöitä vaan osa ketjua, jossa ollaan tasavertaisia kumppaneita. Solidaarisuuden ketju jatkuu loputtomiin”, hän kuvailee.
Emmaus-liike syntyi Ranskassa marraskuussa 1949 – – kun toisensa kohtasivat
- etuoikeutetun asemansa ja sosiaalisen vastuunsa vääryyksien keskellä tiedostaneet ihmiset
- ja ihmiset, joilla ei enää ollut tarkoitusta elämälleen, ja molemmat päättivät yhdistää tahtonsa ja toimintansa auttaakseen toisiaan ja kärsiviä vakuuttuneina siitä, että ihminen voi itse tulla vapaaksi vain vapauttaessaan toisia.
Emmaus-liikkeen yleismaailmallisesta julistuksesta vuodelta 1969
“Yhdessä autetaan eniten kärsiviä ja samalla itseämme. Monet vapaaehtoiset ovat heikoilla ja ovat yhteisössä löytäneet uutta merkitystä elämälleen. Itse olen ollut täällä 17 vuotta. Monet meistä tarvitsevat Emmausta enemmän kuin Emmaus meitä.”
Omaa ansiotyötään Helka ei kokenut mielekkääksi. Työstä pois jäätyään hän etsi pitkään mielekästä vapaaehtoistyötä ja kokeili useita paikkoja ennen kuin löysi Emmauksen.
“Elämässä paremmassa asemassa olevat tulevat yhteen haavoittuneiden kanssa. Se on yhteistä taistelua, joka muuttaa kaikkia”, hän sanoo.
Välittyykö yhteisöllisyyden henki asiakkaille ja lahjoittajille?
“Monille asiakkaistamme kirpputori on kuin olohuone, jossa he vovat tavata ihmisiä ja jutella. Asiakkaissamme on paljon maahanmuuttajia ja syrjäytyneitä tai syrjäytettyjä ihmisiä. Toivomme, että Emmaus on myös asiakkaillemme yhteisö, ei vain bisnes.”
1. lakimme on
“Auta ensin eniten kärsiviä.”
Miten toteutuu päämääränne “Auta ensin eniten kärsiviä”?
“Se ei varmaan toteudu, vaikka siihen kovasti pyrimme. Tai no. Itä-Euroopan romanit ovat kaikkein haavoittuvimpia ihmisiä Suomessa, kaiken sosiaaliturvan ulkopuolella. Olemme perustaneet osuuskunnan, joka työllistää heitä”, Helka kertoo.
Osuuskunta Työtä ja toivoa toimii jo kuudetta vuotta ja se on keikkatyöllistänyt noin 40 romania. Lisäksi on tärkeä vaikuttaa lähtömaissa. Helsingin Emmaus tukee yhdessä Diakonissalaitoksen kanssa Bulgarian Vidinissä toimivaa romanien ihmisoikeusjärjestö DROMia. Vidniin on myös perustettu Magazin Helsinki -niminen kirpputori, jonne lähetetään kerran vuodessa tavarakontti.
Kaikkiaan Helsingin Emmauksella on 10-20 avustuskohdetta vuodessa. Tänä vuonna on järjestetty useita solidaarisuusmyyntejä ukrainalaisten hyväksi.
Myös Pääskyjen hanke Nepalin Kaukolännessä saa tukea Emmaukselta.
Emmaus ja Pääskyt ovat saaneet alkunsa yhtä aikaa.
Mitkä ovat Emmauksen suurimpia haasteita?
“Emmauksen ja maailman suurin haaste on ilmastonmuutos. Haluamme omalta osaltamme olla mukana kiertotalouden kehittämisessä. Siinä, että materiaalit pysyvät kierrossa. Tekstiilit ovat valtava luonnonvarasyöppö ja poistotekstiilien keräys ja prosessointi on vasta pääsemässä alkuun.”
EU:n asetuksen mukaan vuoteen 2025 mennessä poistotekstiilien jalostuksen pitää olla jo käynnissä. Suomi on tässä eturintamassa. Paimiossa on alkanut kokeilu, jossa poistotekstiilejä revitään kuiduksi mekaanisesti. Veitsiluotoon on valmistumassa kemiallinen prosessointilaitos, jonne kelpaavat kaikki tekstiilit.
Emmaus on mukana uudessa Second Hand Market -osuuskunnassa, jonka yhteisliike avattiin syyskuussa Kalasataman kauppakeskus REDIssä. Sieltä löytyy kymmenien yrittäjien tyylikäs osasto, jossa on käytettyjen vaatteiden ja tavaroiden lisäksi vaatelainaamo, uusiovaatteita, 100-prosenttisesti kierrätetystä kuidusta tehtyjä vaatteita ym. Osuuskunta suunnittelee myös Koskelan varikolle rakennettavaa kiertotalouskeskusta.
“Kiertotalous alkaa tuotteiden suunnittelusta kestäviksi ja niiden pitkäaikaisesta käytöstä. Nykyään kirpputorille tulee yhä huonompilaatuisia vaatteita, joita on tuskin edes käytetty.”
“Kiertotalous yksinään ei riitä. On luovuttava kasvusta ja luotava järjestelmä, jossa luonnonvarojen kulutus on tasapainossa niiden uusiutumisen kanssa”, Helka sanoo.
Ensimmäinen keinomme – – on kerätä ylijäämätavaroita, antaa niille takaisin niiden arvo ja siten moninkertaistaa mahdollisuudet kiireelliseen toimintaan kärsivien auttamiseksi.
Pääkaupunkiseudun ensimmäinen, vuonna 1966 aloittanut kiinteä kirpputori oli Emmauksen lumpunkerääjien kannatusyhdistyksen kirpputori Malminkatu 5:ssä. Kierrätyksen ekologista merkitystä ei tuolloin tiedostettu. Nyt tiedostetaan, ja ympäristötyö on noussut solidaarisuustyön rinnalle.
“Meistä tuli ympäristötyön edelläkävijöitä vahingossa”, Helka Ahava sanoo.
Menetelmämme on luoda, tukea ja innostaa sellaisia elinympäristöjä, joissa kaikki tuntevat itsensä vapaiksi ja arvostetuiksi ja voivat siksi toteuttaa itseään ja auttaa toisia.
Teksti: Katri Simonen
Kuvat: Emmaus Helsinki ja Pääskyjen arkisto