Saudi-Arabiasta kanankasvattajaksi kotikylään

NAFAN-hankkeen tuloksia:

SAUDI-ARABIASTA KANANKASVATTAJAKSI KOTIKYLÄÄN

”Nimeni on Niranjan Malla ja olen 44-vuotias. Asun vaimoni, kahden poikani ja äitini kanssa Tensurangin kylässä Raksirangin maalaiskunnassa. Perheenpäänä minulla on vastuu perheeni elättämisestä ja lasteni kouluttamisesta. Kotikylässäni on kuitenkin hankala viljellä mitään muuta kuin hirssiä ja maissia. Siksi tein noin 13 vuotta sitten päätöksen lähteä töihin Saudi-Arabiaan. Sitä varten minun oli otettava lainaa. Työskentelin Saudi-Arabiassa seitsemän vuotta, mutta tienestini jäivät niin pieniksi, että päätin lopulta palata takaisin Nepaliin. Saudi-Arabiassa ansaitsemani raha riitti hädin tuskin ennen matkaa ottamani lainan takaisinmaksuun. Oli myös todella raskasta elää erossa perheestäni. Vieraassa maassa asuessani kohtasin monia vaikeuksia ja tunsin olevani maailman epäonnisin henkilö. En tiennyt, mitä tehdä.

Eräänä päivänä NAFANin yhteisökoordinaattori Hukum Bahadur Malla kertoi minulle, että NAFAN järjestää kotikylässäni kolmipäiväisen kanankasvatuskoulutuksen. Jo samana päivänä tein päätöksen osallistua siihen. Olin läsnä koulutuksen alusta loppuun ja innostuin toden teolla kanojen kasvatuksesta. Koulutuksen ansiosta aloin ymmärtää, että tuotantoeläimiä kasvattamalla voimme luoda itsellemme toimeentuloa omassa kylässämme.

Perheeni avustuksella rakensin kanasuojia, minkä jälkeen sain NAFANilta 88 kananpoikaa. Näistä 56 selviytyi täysikasvuiseksi. Olen jo myynyt 36 kanaa ja tienannut 54000 rupiaa (noin 390 euroa). Jäljellä olevat 20 kanaa aion myydä Dashain ja Tihar -festivaalien jälkeen marraskuussa.

Monsuunikauden jäljiltä kotikylääni ei tällä hetkellä ole tieyhteyttä, mutta heti kun vesi joessa laskee ja bussit alkavat kulkea aion ostaa 200 tipua ja jatkaa kanojen kasvattamista elinkeinona. Perheeni voi hyvin ja toimeentulomme on turvattu.

Seuraavaksi haluaisin aloittaa myös vuohien kasvatuksen ja toivon saavani siihenkin koulutusta NAFANilta. Ruohoa kasvaa täällä yllin kyllin, joten meidän ei tarvitse ostaa vuohille rehua. Ajattelen, että kanat ja vuohet ovat kuin arvo-omaisuutta, koska voimme aina tarpeen mukaan vaihtaa ne käteiseksi.

Tähän projektiin osallistuminen on ollut minulle käänteentekevä kokemus, josta olen hyvin kiitollinen NAFANille. Olen oivaltanut, ettei meidän tarvitse lähteä töiden perässä ulkomaille, vaan voimme turvata riittävän toimeentulon myös omassa kotikylässämme.”

Teksti: Santosh Thapa / NAFAN

Editointi ja suomennos: Heli Janhunen

Kuvat: NAFAN

Tue NAFAN-hankettamme tekemällä lahjoitus verkkokaupassamme tai MobilePay -sovelluksella valitsemalla numero 35120. Lahjoitusvarat käytetään 100 %:sti hankkeen hyväksi.

Samantyyppiset artikkelit

Ujo tyttö ja bengalintiikeri

Pääskyt tarjosi minulle tilaisuuden kehittää osaamistani harjoittelijana NAFAN-hankkeessa syksyllä 2024. Tehtävänäni on ollut tutustua melkein kuuden vuoden aikana eli vuodesta 2019 alkaen laadittuihin Pääskyjen ja Nafanin hankkeen raportteihin ja laatia niiden perusteella erilaisia tekstejä. Urakka on ollut suuri.

03 tammi 2025