Kehityshanke kehittää myös työntekijöitään
Joulukuussa 2023 Pääskyjen edustaja Raimo Lilja tapasi Raksirangin hankkeemme työntekijöitä ja vapaaehtoisia Kathmandussa. Erityisen upeaa hänestä oli kuulla Raksirangista palkattujen paikallisten kenttätyöntekijöiden (social mobilizers) pohdintaa hankkeen vaikutuksesta heidän omaan elämäänsä.
Kamana Praja kuuluu chepangien alkuperäiskansaan. Hänellä on poikkeuksellisen hyvä koulutuspohja, sillä hän on käynyt 12 luokkaa koulua ja suorittaa nyt korkeakouluopintoja. Ennen hanketta hän oli kuitenkin aina vain kotona ja teki maataloustöitä. Vaikka Kamana oli opiskellut koulussa englantia, hän ei ollut koskaan käyttänyt sitä käytännössä.
”Hankkeen ansiosta uskallan nykyään puhua julkisesti. Ennen en ajatellut, että on tärkeää arvostaa chepangien omaa kulttuuria. Nyt osaan kannustaa naisia osallistumaan eri organisaatioiden hallintoon ja hankkimaan omia tuloja. Tiedän, miten perustetaan osuuskunta ja miten toiminta organisoidaan. Tiedän myös enemmän metsien kestävästä käytöstä. Ennen olin tekemisissä vain lähimpien naapureideni kanssa, mutta nyt minut tunnetaan koko Raksirangin kunnassa!”
Ramsaran Dong, entinen rakennustyöntekijä ja opettaja, toimii NAFANin kenttätyöntekijänä Raksirangin alueella numero 6. Alkuun hänestä tuntui, että Nafanin piirissä koko ajan puhutaan vain abstrakteista kehitystavoitteista, jotka eivät kosketa häntä. Hän harkitsi jo eroa, kunnes Nafanin antama koulutus ja mentorointi sai hänet ymmärtämään, miten konkreettisella tavalla kehityshanke hyödyttää yhteisön jäseniä. Myös hänen oma kapasiteettinsa on kasvanut. Hän on saanut yhteisönsä arvostuksen ja sen merkkinä luottamustoimia kuten koululautakunnan puheenjohtajuuden. Ramsaran tunnistaa, että hänen vahvuutensa on yhteisön organisoimisessa ja maatalousteknologiassa.
Ramsaran mielestä Nafan on erilainen kuin monet muut järjestöt. Se opettaa ihmisiä tekemään itsenäisiä päätöksiä, ottamaan asioita omiin käsiinsä, sen sijaan että hankkeessa vain tuotettaisiin projektisuunnitelmassa luetellut palvelut. Hän arvostaa myös sitä, että työntekijöiden ei tarvitse pyytää lupaa jokaiseen asiaan, vaan he saavat toimia itsenäisesti. Nafan on myös osoittanut kunnioittavansa chepangien kulttuuria ja arvoja. Ilman niitä ihmiset menettävät identiteettinsä.
”Enää en huolehdi siitä, mitä työtä löydän kun projekti päättyy. Hankkimani kokemuksen ja osaamisen ansiosta saan varmasti uusia tehtäviä. Minua pidetään kylässä asiantuntijana ja arvokkaana resurssina”
Teksti ja kuvat: Raimo Lilja
Otsikkokuva: Katri Simonen
NAFANin työtä chepangien ihmisoikeuksien ja toimeentulon parantamiseksi voit tukea tekemällä lahjoituksen verkkokaupassamme tai tilisiirtona (FI06 5780 0720 2384 06, viite: 37002). Lahjoitusvarat käytetään sataprosenttisesti hankkeen hyväksi.