Nepal ja Afganistan ovat kaukana toisistaan, mutta niillä on yhteistä raskasta historiaa. Niiden sotilaat ovat taistelleet toisiaan vastaan yli 200 kertaa viimeisen noin kahden sadan vuoden aikana. Sotiminen on tapahtunut Afganistanin maaperällä. Nepalilaiset gurkha-joukot ovat taistelleet toisten puolesta eli britti-imperiumin palkkasotureina.
Nepal ja Afganistan olivat ainoat Etelä-Aasian maat, jotka nousivat vastustamaan siirtomaavaltaa. Afganistan on maksanut siitä kovaa hintaa, se on toistuvasti joutunut ulkopuolisten taistelutantereeksi. Sen sijaan Nepalia ovat suojanneet malariaa kuhisevat viidakot etelässä ja pohjoisessa maailman korkein vuoristo.
Viime vuosikymmeninä nepalilaisia on ollut Afganistanissa kehitysyhteistyötehtävissä. Lisäksi 15 000 gurkhaa on Kabulissa suojannut suurlähetystöjä, hotelleja, laitoksia sekä länsimaisia sotilaita.
Kuten monet muutkin maat, Nepal on nyt evakuoimassa kansalaisiaan ja heille työtä tehneitä afgaaneja.
Samalla Nepalia painaa uusi vastuu SAARCin (South Asian Association for Regional Cooperation) puheenjohtajamaana. Sen tulisi saada muut maat hyväksymään tosiasiat eli talebanin jo toisen kerran saavuttama täydellinen voitto Afganistanissa. Toisaalta sen on yritettävä saada taleban hyväksymään moniarvoisuuden ja monenkeskisyyden globaalit arvot. Nepalille, joka on viime vuosikymmenet ollut hyvin sisäänpäin kääntynyt valtio, diplomaattinen aktiivisuus olisi uusi suuri haaste.
LUE LISÄÄ: https://www.nepalitimes.com/banner/nepal-and-the-talibans-second-coming/
Teksti: Katri Simonen
Otsikkokuva: Erika Wittlieb / Pixabay