Uskonto on itsestäänselvä osa elämää Nepalissa. Raksirangin chepangeista 80 prosenttia on kristittyjä. Nafan järjesti kaksi kohtaamis- ja koulutustilaisuutta yli sadalle papille ja seurakuntien edustajalle.
Tilaisuuksien vetäjänä oli Nafanin johtaja Bhola Bhattarai.
Bhola on itse ottanut aktiivisesti selvää siitä, miten ja milloin chepangit kääntyivät perinteisestä luonnonuskostaan kristinuskoon. Avainhenkilönä oli perheensä kanssa Uudesta Seelannista tullut lähetystyöntekijä, Roshkali, joka puhui virheettömästi ja kauniisti chepangien kieltä, oli ystävällinen ja kohtelias ja toi mukanaan uutta terveydenhoitoapua. – Minäkin kuulin hänestä, kun hankeseurantamatkallamme viime syksynä majoituimme eräässä chepang-talossa. Perheen isoisä Indra Bahadur Praja, 79, kertoi “hyvästä ja kauniista” naisesta, joka sai hänetkin kääntymään kristinuskoon.
Selväksi myös tuli, että tämä isoisä ei sen perästä ole sietänyt perinteistä uskonharjoitusta.
Bhola oli valmistanut papeille taustapaperin, jossa kerrottiin Raksirangin sosiaalisista, taloudellisista ja ympäristöongelmista ja suhteutettiin ne YK:n vuosituhattavoitteisiin ja alkuperäiskansojen oikeuksiin. Myös sitaatteja Raamatusta oli mukana.
Bhola – taitavana puhujana ja lähetyssaarnaajan kaltaisella innolla ja vakaumuksella varustettuna kansanjohtajana – puhui papeille heidän merkityksestään yhteisöjensä johtajina. Välillä hän pyysi heitä laulamaan virsiään ja pyrki sitten yhdistämään niiden sanomaa yhteiskunnan ja luonnon tilaan.
Papit puolestaan kertoivat omasta työstään. He olivat liikuttuneita siitä, että ensimmäistä kertaa jokin ei-kristillinen järjestö oli heihin yhteydessä.
Bhola opasti pappeja kannustamaan köyhiä kestävään maatalouteen ja luonnonresurssien vaalimiseen. Kirkko voi yhdessä paikallishallinnon ja järjestöjen kanssa auttaa luomaan uutta toimeentuloa yhteisöissä.
Papit totesivat, että Raksirang on muuttunut 20-30 viime vuoden aikana kovasti. He lupasivat pitää luonnonsuojelua ja saamiaan uusia tietoja esillä jumalanpalveluksissa. He myös toivoivat Nafanilta uutta koulutustilaisuutta.
Teksti ja kuva: Katri Simonen
Otsikkokuva: NAFAN
Tue NAFAN -hankettamme tekemällä lahjoitus verkkokaupassamme tai MobilePay -sovelluksella valitsemalla numero 35120. Lahjoitusvarat käytetään 100 %:sti hankkeen hyväksi.