Teksti: Katri Simonen
Kuva: Tuula Pietikäinen
Kuukausilahjoittaja jo 35 vuotta
Ystävä kutoi Tuula Pietikäiselle maton. Hän ei halunnut siitä maksua, mutta sanoi, että Tuula voisi laittaa jonkin summan Kehitysmaayhdistys Pääskyjen tilille. Kumpikaan ei tiennyt yhdistyksestä juuri mitään.
Tuolloin Pääskyt toimivat saman katon alla Tammisaaren Emmaus Westervikin kanssa. Pian sieltä lähetettiin Tuulalle lehti.
Ilman lehteä asia olisi varmaan jäänytkin siihen. Toiminta kuulosti järkevältä.
Tuulasta tuli Pääskyjen kuukausilahjoittaja.
Pari vuotta myöhemmin, vuonna 1985, paikallislehti kertoi kirjastossa pidettävästä tilaisuudesta. Kuopioon aiottiin perustaa oma Emmaus-ryhmä. Tuula meni kirjastoon ja lähti mukaan uuteen toimintaan.
Yhdistyksen nimeksi tuli ensin Joutavan kerääjät. Ajatuksena oli kerätä tarpeettomaksi jääneitä tavaroita niitä tarvitseville, ja toisaalta kerätä tarpeettomiksi itsensä tuntevat ihmiset mukaan vapaaehtoistyöhön.
Pian perustettiin kaksi kirpputoria, toinen Kuopioon, toinen Siilinjärvelle. Apua suunnattiin kotimaahan mutta myös kaukaisille kumppaneille jo olemassaolevien Emmaus-ryhmien kautta.
Vapaaehtoisiksi ryhtyi eri alojen ihmisiä. Tuulasta, joka oli työssä verohallinnossa, tuli yhdistyksen kirjanpitäjä. Voidakseen hoitaa yhteyksiä eteläamerikkalaisten kumppanien kanssa hän alkoi opetella espanjaa intensiivikielikursseilla.
Muiden Emmaus-ryhmien tapaan Kuopiossakin kerättiin vaatteita, kodin tekstiilejä ynnä muuta lähetettäväksi konteissa kumppaneille Uruguayhin, Boliviaan, Peruun, Ghanaan. Jokioisista saatiin vanha paalain, toinen paalain teetettiin. Samalla Kuopioon rupesi ilmestymään ihmisiä eri puolilta maailmaa. Esimerkiksi Helsingin Emmauksessa työskennellyt Joxeba Ossa, Espanjan Baskimaasta, kävi Kuopiossa, ja pian Savoon ilmaantui myös hänen espanjalaisia tuttujaan.
Ylipäätään suunnilleen kaikki eri Emmaus-yhdistysten ja Pääskyjen ulkomaiset vieraat kierrätettiin myös Kuopioon. Näin Tuula tutustui esimerkiksi Pääskyjen pitkään tukeman intialaisen VCDS-jäjrestön perustajiin Martiniin ja Kousalyaan.
Tuula pääsi myös itse matkustamaan Etelä-Amerikkaan sekä Kansainvälisen Emmauksen maailmankonferensseihin Veronaan ja Pariisiin.Turhaan hän ei ollut kuunnellut espanjan kasetteja tiskatessaan!
Siihen aikaa, 80-luvulla, kirpputorit eivät vielä olleet muotia. Sitä mukaa kun ne yleistyivät, toiminta Kuopiossa hiljalleen hiipui. Pieni vapaaehtoisten ryhmä ei pystynyt kilpailemaan isompien yrittäjien kanssa. Kuopion kirpputori lopetettiin vuonna 2003, Siilinjärven 2008. Koko Kuopion Emmaus-yhdistys lakkautettiin vuonna 2010.
Sen jälkeen on ollut passiivisempaa mutta en ole nähnyt mitään syytä lopettaa Pääskyjen tukemista. Nettipankissa on helppo tehdä kuukausittainen maksutoimeksianto. Alussa valitsin aina “vapaa lahja” -vaihtoehdon. Nyt tuen Nafan-hanketta Nepalissa.
Se, mikä Tuulaa Pääskyjen toiminnassa innostaa, on aiempaa vaikeammin vastattava kysymys.
Nuorempana vakuuttui helposti kaikesta. Vanhempana on nähnyt, että hyvätkään asiat eivät ole yksinkertaisia. Ainakin koko ajan on voimistunut se käsitys, että ympäristöpuolen on oltava mukana. Ilman ympäristön huomioon ottamista käy huonosti.
Siitä Tuula on koko ajan pitänyt, miten Emmauksessa ja Pääskyissä suhtaudutaan ihmisiin.
Pääskyjen ja Emmaus-ryhmien yhteisissä kokoontumisissa on aina välittynyt kuunteleva ja kunnioittava suhtautuminen kaikenlaisiin ihmisiin ja oman toiminnan kriittinen tarkastelu.
Tuula sanoo vierastavansa ns. hyväntekeväisyyttä.
Tuntuu, että hyväntekeväisyysajattelu on taas palaamassa, ja se ei ole hyvä.
Ryhdy sinäkin Pääskyjen jäseneksi tai kuukausilahjoittajaksi tai tee kertalahjoitus valitsemaasi kohteeseen verkkokaupassamme!