NAFAN-hankkeen tuloksia:
LUKIOPOJASTA YHTEISÖKOORDINAATTORIKSI
“Kun minut vuoden 2019 alussa rekrytoitiin NAFANiin, olin juuri valmistunut lukiosta eikä minulla ollut mitään kokemusta puheiden pitämisestä ja julkisesta esiintymisestä. Asuin Khairangissa, en ollut koskaan käynyt alueen syrjäkylissä eikä minulla ollut mitään käsitystä kyläläisten toimeentulosta tai heidän arjen ongelmistaan. Kävin vain koulua ja autoin vapaa-ajallani vanhempiani peltotöissä. En tiennyt muusta todellisuudesta”, kertoo hankkeen nuori yhteisökoordinaattori Hukum Bahadur Malla.
“NAFANiin tuloni myötä aloin oppia uusia asioita. Osallistuin moniin koulutuksiin ja pikkuhiljaa huomasin itsessäni positiivista muutosta. Tutustuin uusiin ihmisiin, juttelin heidän kanssaan ja aloin nauttia työstäni yhteisökoordinaattorina omassa kotikylässäni. Tulen aina iloiseksi puhuessani kylän vanhimpien kanssa ja uskaltaessani puolustaa omia näkemyksiäni. Työ on vienyt minut myös Khairangin kaikkein syrjäisimpään kolkkaan, Laiwangiin, jonne ei ole tieyhteyttä. Laiwangissa ei ole terveydenhoitoa, ei koulua, ei mitään. Hygienia on heikolla tolalla ja valtaosa lapsista ei käy koulua. Siellä ymmärsin, että tässä kylässä todella tarvittaisiin tukea koulutuksen, toimeentulon ja hyvinvoinnin kehittämiseksi. Keskustelimme kyläläisten kanssa ja kerroin heidän tilanteestaan NAFANille”, Hukum kertoo.
”Aikaisemmin en myöskään tiennyt, että maanviljelyllä voi ansaita rahaa. Perheeni viljeli maata perinteisin menetelmin ja kaikki sato meni omaan käyttöön. NAFANin maatalouskoulutuksista viisastuneena hankin tomaatinsiemeniä ja aloitin tomaatinviljelyn. Myin 100 kiloa tomaatteja ja tienasin 10000 rupiaa (noin 70 euroa). Kasvatin omaan käyttöön myös kurkkua, retiisejä, kaalia ja kukkakaalia. Ensimmäisellä kerralla kylvin kurkun siemenet väärään aikaan. Selvitin oikean kylvöajankohdan maatalouden oppikirjasta, ja seuraavana vuonna kurkkuja riitti jaettavaksi muillekin kyläläisille.”
Hukum on käynnistänyt Khairangissa myös nuorten järjestäytymistä tukevan kampanjan, ja kyliin on perustettu kaksi nuorten ryhmää. Suunnitelmissa on mobilisoida nuoret osallistumaan NAFANin koulutuksiin ja mukaan vaikuttamistyöhön. Hankkeen aikana eteen on tullut toki myös haasteita, erityisesti metsänkäyttöryhmien kanssa. Ja sadekauden aikana tiet ovat poikki monta kuukautta.
Teksti: Roshan Chikanbanjar
Editointi ja suomennos: Heli Janhunen
Otsikkokuva: Ramkrishna Thakuri
Tue NAFAN-hankettamme tekemällä lahjoitus verkkokaupassamme tai MobilePay -sovelluksella valitsemalla numero 35120. Lahjoitusvarat käytetään 100 %:sti hankkeen hyväksi.