Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.
Prayatna Samiti

Prayatna Samitin hanke keskittyy perinteiseen tietoon

Prayatna Samiti on vuonna 1989 perustettu järjestö, joka toimii Udaipurin alueella Rajastanissa, Intiassa. Suuri osa alueen väestöstä kuuluu alkuperäiskansoihin, adivaseihin. Prayatna Samiti tekee työtä paikallisten yhteisöjen elinkeinojen ja oikeuksien edistämiseksi.

Prayatna Samiti aloitti keväällä 2014 Siemenpuu-säätiön rahoittaman hankkeen, jota Pääskyt tukee kummijärjestönä. Hanke toimii kymmenessä kylässä ja sen tavoite on parantaa paikallisten yhteisöjen perinteisiä elinkeinoja ja terveydenhoitoa sekä edistää luonnonvarojen kestävää käyttöä.

Perinteinen ja paikallinen tieto

Maaseudun yhteisöjen elämä on muuttunut viime vuosikymmenten aikana. Perinteisiä kasveja ja maataloutta koskeva tieto katoaa kun nuoret muuttavat yhä enemmän palkkatyöhön, usein pois kotiseudultaan. Monet hyödylliset, terveydenhoidossa ja ravintona perinteisesti käytetyt kasvit ovat menettäneet merkitystään. Esimerkiksi aikaisemmin käytetyt hirssit kestivät paremmin kuivuutta kuin nykyään viljellyt maissi ja vehnä. Kuivuuden aikana ihmiset keräsivät kasveja ja kasvien osia ravinnoksi myös metsistä, mutta nykyään metsät ovat vähentyneet hakkuiden takia. Udaipurin naapuri-maakunnassa Dungarpurissa metsä kattoi 1960-luvulla 50% pinta-alasta ja nyt vain 15% pinta-alasta.

Kasveja on käytetty myös terveysvaivojen hoitamiseen. Perinteisesti hanke-kylissä on toiminut guneiksi kutsuttuja parantajia: miehiä ja naisia, jotka osaavat käyttää paikallisia kasveja. Gunit voivat osaamisestaan riippuen hoitaa mm. vilustumisen oireita, päänsärkyä, astmaa, diabetesta, käärmeen puremia, iho-ongelmia, naisten vaivoja sekä koti-eläinten sairauksia. Koska gunit toimivat paikallistasolla on ihmisten helppo lähestyä heitä. Toisaalta osittain paikallisesta toiminnastaan johtuen guneilla ei ole ollut mahdollisuuksia kehittää ammattitaitoaan. Heillä ei ole ollut tapana jakaa tietojaan kenelle tahansa, vaan tieto on periytynyt opettajilta oppilaille. Nyt gunit ovat jo ikääntyneitä ja heidän työnsä jatkaminen kiinnostaa nuoria yhä harvemmin.

Yhteisöjen käytössä olevat, hupenevat luonnonvarat on hyödynnettävä mahdollisimman hyvin ja kestävästi yhteisöjen omavaraisuuden parantamiseksi.

Hanke

Hankkeen kylissä on kartoitettu perinteistä ja paikallista maanviljelyyn, karjanhoitoon ja luonnonvarojen hallintaan liittyvää sekä terveysvaikutteisiin kasveihin liittyvää tietoa. Tietoa luonnon monimuotoisuudesta ja kasveista tallennetaan myös virallisiin rekistereihin. Kylissä järjestetään perinteiseen tietämykseen liittyviä kokouksia, joihin on tähän mennessä osallistunut satoja miehiä ja naisia. Kokoukset ovat tuoneet yhteen ihmisiä, jotka tuntevat vanhoja perinteisiä käytäntöjä. Keskustelun aiheina ovat olleet myös luonnonvarojen tilanne ja käyttö kylissä sekä maatalouden muutokset, eli modernin maatalouden kääntöpuoli.

Jokaiseen hankekylään on perustettu viljelmä, jolla kasvatetaan harvinaisia tai hyödyllisiä lääke- ja ravintokasveja. Tavoite on edistää näiden kasvien käyttöä kylissä. Esim. paikallisen jamun-hedelmän siemeniä voidaan käyttää diabeteksen hoidossa.

Hankkeen aikana muodostetaan ryhmiä, joissa gunit ja kylien perinteisen maatalouden ja luonnonvarojen asiantuntijat voivat vaihtaa tietoja ja taitoja keskenään. Tällä hetkellä hankkeen piirissä on 5 gunia, joille luodaan yhteydet laajempaan alueelliseen guni-verkostoon, jota Prayatna Samitin kumppanijärjestö Jagran Jan Vikas Samiti (JJVS) on ollut muodostamassa. JJVS toimii hankkeessa guni-asioiden ja terveydenhuollon asiantuntijana. Myöhemmin järjestetään myös perinteistä tietoa ja käytäntöjä esitteleviä leirejä koko yhteisölle ja pyritään vaikuttamaan paikallishallintoon perinteisen tiedot aseman parantamiseksi. Hanke jatkuu kevääseen 2015 asti.