Chiuripuu – voita ja hunajaa Chepang-kansalle

Kyläkehityshanke Raksirangin maalaiskunnassa Keski-Nepalissa on koronapandemiasta huolimatta saavuttanut merkittäviä edistysaskeleita. Kumppanimme NAFAN on onnistunut yhdistämään kyläläisten toimeentulon parantamisen biodiversiteetin suojeluun ja syrjityn vähemmistökansallisuuden oikeuksien ja kulttuurin puolustamiseen. Tätä symbolisoi se, että hankkeen metsitysohjelman tärkeimmäksi puulajiksi on valittu chiuri, chepangien pyhä puu.

Chiuri-puu eli Butter tree (Diploknema buryracea)

Chiuri-puu on Nepalin kotoperäinen puulaji, joka kasvaa kukkula-alueella, erityisesti Chitwanin alueella 400-1400 metrin korkeudessa. Puita kasvatetaan joko kasketulla maalla tai pellolla. Sen hedelmä on makea, mehukas ja mieto. Hedelmät kypsyvät heinä-elokuussa monsuunisateiden ollessa kovimmillaan. Tärkeämpää kuin hedelmä itsessään on hedelmien siementen korkea öljypitoisuus. Öljy puristetaan murskatuista siemenistä. Öljy sakeutuu voin kaltaiseksi rasvaksi (chiuri ghee), jota käytetään kotitalouksissa ruuan valmistuksessa, vihannesten ja leivän paistamisessa.


Chiuri-voita voidaan käyttää kosmetiikkateollisuudessa raaka-aineena. Puristusjätettä voidaan käyttää ravinnepitoisuutensa vuoksi luomulannoitteena. Sillä sanotaan olevan kasvitauteja torjuvia vaikutuksia. Prosessoituna se soveltuu myös kananrehuksi.

Chiuri-butter eli chiuri-hedelmän kivistä puristettua rasvaa

Täysikokoinen chiuri-puu tuottaa 75 kg siemeniä vuodessa. Välittäjät maksavan siemenistä 35 NRs/kg (0,25 €/kg). Chiuri-voin markkinahinta on 200-300 NRs/kg. Raksirangissa noin puolella kotitalouksista on yli 40 kpl yli 5 vuotta vanhoja chiuri-puita. Puu alkaa tuottaa hedelmiä 6-10 vuotiaana.


Chiuri-puu kukkii runsaasti ja voi ylläpitää suurta mehiläistuotantoa. Raksirangissa 25 % kotitalouksista harjoittaa mehiläisten kasvatusta ja tuottaa hunajaa vähintään omaan käyttöön.


Puiden istutuksella ja puiden suojelulla on elintärkeä merkitys eroosion torjunnassa Raksirangin jyrkillä rinteillä.


Edellisen monsuunikauden aikana NAFAN-hankkeessa on istutettu 3000 chiuri-puuta. Hankkeen toimesta on kartoitettu chiuri-puiden tilannetta Raksirangissa ja tunnistettu neljä alalajia, jotka ovat sopeutuneet eri korkeuksiin ja vaihtelevat tuottavuudeltaan. Puiden tuottoisuutta voidaan lisätä varttamalla runkoihin oksia parhaiten tuottavista yksilöistä.


Raksirangiin on perustettu taimitarha chiuri-puiden ja muiden paikallisten puulajien kasvatukseen.

Chiuri-puun taimia Raksirangin taimitarhalla
Taimien kuljetusta monsuunikaudella

Vuoden 2021 aikana kyläläisille tarjotaan koulutusta chiuri-taimien varttamisesta. Myös mehiläiskasvatuksen koulutusta jatketaan.

Teksti: Raimo Lilja, Mikkelin Kehitysmaayhdistys

Kuvat: NAFAN

NAFAN-hankkeestamme löydät enemmän tietoa täältä. Voit tukea hankettamme lahjoituksin tai tekemällä ostoksia verkkokaupassamme. Hankkeen ajankohtaisia kuulumisia löydät Facebook-sivultamme.

Samantyyppiset artikkelit